Noči nočnih metuljev

Facebooktwittergoogle_plus

»Mami, mami, vešča!« Tudi ti tako preplašeno vzklikneš, če v kopalnici zagledaš nočnega metulja?

Kajti vešče so v resnici nočni metulji. Da so to zelo zanimiva bitja, se lahko prepričaš že nocoj, saj so se začele 12. Evropske noči nočnih metuljev.

Potekajo v vseh evropskih državah hkrati. Tudi v Sloveniji bodo strokovnjaki vsak večer vse do 5. oktobra razprostrli bele ponjave, vanje nastavili luč ter prepoznavali in popisovali nočne metulje, ki bodo prileteli nanje.

Če te bo zanimalo, ti bodo povedali, kakšen je njihov življenjski cikel, kako se med seboj prepoznajo, kako samčki privabljajo samičke in še veliko drugega. Ko bodo končali, bodo luč ugasnili in metuljem omogočili, da bodo nemoteno odleteli naprej.

V Sloveniji imamo okrog 3600 vrst metuljev. Od teh je le 180 vrst dnevnih metuljev, vsi ostali so nočni. Ti so morda nekoliko manj barviti, a zato nič manj zanimivi.

Če bi jih torej rad bolje spoznal, pridi na zbirališča vsak večer med 19.00 in 22.00 uro v primerni obleki in obutvi. Organizatorji priporočajo, da imaš s seboj baterijsko svetilko in dodatna toplejša oblačila. Če bo deževalo, bodo opazovanja odpadla, saj takrat metuljev ni.

 

Za razmislek

  1. Zakaj se nočnih metuljev ustrašimo, dnevnih pa ne?
  2. Pri številnih živalskih vrstah so samčki bolj barviti od samičk. Zakaj?
  3. Ali veš, kje živi največji metulj na svetu?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
naravanočni metuljopazovanjevešče

Sonja • 2. 10. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor