fbpx
Časoris
Na atletskem stadionu/Vir: Pixabay
Na atletskem stadionu. Vir: Pixabay

Nizka prekuženost, začenjajo se prva tekmovanja, a brez navijačev

V stiku z novim koronavirusom je bil vsak trideseti Slovenec. Tako so pokazali rezultati raziskave, ki so jih predstavili danes.

Novinarska konferenca vlade o aktualnih razmerah v zvezi s koronavirusom

Izjava za medije o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, sodelovali bodo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki bo spregovorila o nadaljnjem sproščanju ukrepov na področju športa, Miroslav Petrovec, Blaž Zupan in Mario Poljak, ki bodo predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, ter vladni govorec Jelko Kacin.#STAvživo Prenos vŽIVO.si Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Vlada Republike Slovenije RTV Slovenija

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Sreda, 06. maj 2020

V raziskavi so 1316 sodelujočim odvzeli bris zgornjih dihal in vzorec krvi. Med njimi so odkrili 41 oseb, ki so imele v krvi protitelesa proti novemu koronavirusu. Na podlagi teh rezultatov raziskovalci z 98-odstotno gotovostjo trdijo, da je prekuženost prebivalcev Slovenije z novim koronavirusom med 2,1 odstotka in 4,4 odstotka. 

In koliko otrok v Sloveniji je bilo v stiku z novim koronavirusom? Iz podatkov te raziskave tega ni mogoče sklepati, pojasnjuje dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Vlada je napovedala, da se bo na podlagi izsledkov te raziskave odločala o nadaljnjem sproščanju ukrepov, ki jih je sprejela za preprečitev širjenja okužbe.

Danes je tako že prižgala zeleno luč za treninge registriranih športnikov (takšnih je v Sloveniji 60.000) in za tekmovanja v individualnih športih.

Ministrica dr. Simona Kustec je na današnji tiskovni konferenci povedala, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil seznam zaščitnih ukrepov, ki jih bodo morali na treningih in tekmah spoštovati športniki in njihovi trenerji.

Tako bodo na primer morali ves čas, razen med treningom, nositi zaščitne maske, po koncu treninga pa čim prej zapustiti športne dvorane.

Ker bo treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb, skupinska vadba še ne bo mogoča. Vsa tekmovanja bodo do nadaljnjega potekala brez prisotnosti gledalcev.  

Za razmislek

  1. Ali bi sodeloval v raziskavi o okuženosti s koronavirusom, če bi te povabili?
  2. Ali bo športnike motilo, ker bodo tekmovali brez prisotnosti gledalcev?
  3. Bi morala vlada dovoliti treninge in tekmovanja vsem športnikom, ne samo vrhunskim?
Romana

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Showers
21°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.