fbpx
Časoris
Bitcoin. Vir: BTC Keychain/Flickr
Bitcoin. Vir: BTC Keychain/Flickr

Največji rop v zgodovini Slovenije, toda ukradli so valuto bitcoin, ne evrov

Slovenija se je znašla v svetovnih medijih.

Tokrat je ne omenjajo kot domovino prve dame Združenih držav Amerike Melanie Trump.

Novinarji se zdaj pri nas oglašajo zato, ker se je v sredo zvečer zgodil največji rop v zgodovini Slovenije.

Iz spletne denarnice slovenskega podjetja NiceHash so hekerji ukradli 4700 bitcoinov, ki so bili vredni okoli 70 milijonov evrov.

Kaj sploh so bitcoini?

To je kriptovaluta oziroma elektronski denar. O njem se zadnje čase veliko govori, ker vrednost enega bitcoina zelo hitro raste. Včeraj je bil vreden že 15 tisoč ameriških dolarjev.

Ko se je leta 2009 pojavil, ni imel nobene vrednosti. Leto dni kasneje so bitcoine prvič uporabili za nakup predmeta v resničnem svetu. Za dve pici so porabili 10 tisoč bitcoinov.

Bitcoin temelji na tehnologiji blockchain oziroma na tehnologiji veriženja blokov. S to tehnologijo zagotavljajo sledljivost vseh transakcij. Te ostajajo shranjene in nihče jih ne more spremeniti.

Slovenija je ena najbolj razvitih držav na področju kriptovalut. Dva Slovenca sta ustanovila eno najbolj znanih in uporabljanih borz za kriptovalute – Bitstamp, številni drugi pa podjetja, ki temeljijo na kripotvalutah, na primer Iconomi in Cofound.it. Zdaj je Slovenija po svetu postala znana tudi zaradi največjega ropa v zgodovini države.

 

Slovarček

Hekerji vdirajo v računalniške sisteme.

Kriptovaluta je elektronski denar, ki za zagotavljanje varnosti uporablja kriptologijo.

Kriptologija je je veda o tajnosti, šifriranju, zakrivanju sporočil (kriptografija) in razkrivanju šifriranih podatkov (kriptoanaliza).

Ker lahko v digitalnem svetu marsikaj kopiramo brez težav, je bilo treba za razvoj elektronskega denarja poiskati rešitev, ki bo to preprečila. Za ta namen se uporablja tehnologija blockchain.

Borza je ustanova za trgovanje.

 

Za razmislek

  1. Ali skrbiš za varnost svojih vsebin na računalniku?
  2. Kako?
  3. Katere nevarnosti na spletu poznaš?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.