NAJbolj navdušujoč športni pozdrav

Haka je maorski bojni ples, s katerim novozelandski športniki pred vsako tekmo pozdravijo nasprotnike in in navijače.

A morda najbolj so se s hako poistovetili novozelandski ragbijaši.

In ker so ti na svetovnem prvenstvu, ki je trajalo šest tednov in se je končalo minulo nedeljo, osvojili lovoriko, so hako v njihovi domovini plesali ves prejšnji teden.

Začelo se je že ob prihodu reprezentantov, ki jim pravijo tudi All Blacks (Vsi črni), na letališče. Letališki delavci so zaplesali, še preden so se odprla vrata letala.

Nova Zelandija ima dobrih 4.7 milijona prebivalcev, od tega je okoli 15 odstotkov Maorov. Ti so bolj in bolje vključeni v večinsko družbo, kot na primer Aboridižini v Avstraliji ali Indijanci v Združenih državah Amerike. Voditelji televizijskih poročil gledalce celo vsak večer pozdravijo z maorskim pozdravom Kia Ora.

Maori svojo državo, ki leži v Tihem oceanu in je sestavljena je iz Severnega in Južnega otoka, imenujejo Aotearoa oziroma Dežela dolgega belega oblaka. Od najbližje celine, to je Avstralije, je oddaljena približno 1600 kilometrov.

 

 

Slovarček

Maori so novozelandski staroselci.

Staroselci so prvotni naseljenci neke države ali pokrajine.

Ragbi je športna igra, pri kateri igralci z nošenjem, metanjem in brcanjem spravljajo žogo jajčaste oblike na določeno mesto.

 

Za razmislek

  1. Kako se med hako počutijo nasprotniki?
  2. S čim se spodbujajo naši športniki?
  3. Kaj pomaga tebi, da se bolje odrežeš na preizkusu?