fbpx
Časoris
Smeško s solzami

NAJbeseda leta sploh ni beseda

Slovarji so polni besed in vsako leto se v njih pojavijo še nove.

Slovaropisci tako sledijo razvoju jezika, ki je živ in se nenehno spreminja.

Ob koncu leta v dveh zelo uglednih svetovnih slovarjih angleškega jezika izberejo tudi besedo leta, ki ponavadi simbolizira družbeno vzdušje ali dogajanje, ki je zaznamovalo leto.

Slovar Collins je letos izbral besedo binge, in sicer v povezavi z binge-watch. To pomeni gledanje na en mah.

Včasih smo namreč nestrpno pričakovali naslednjo epizodo priljubljene televizijske nanizanke, zdaj pa si celotno serijo pretočimo na tablico ali računalnik in jo nato pogledamo na en mah.

Slovar Oxford pa je za besedo leta izbral smeškota, ki pretaka solze radosti. Po njihovih ugotovitvah je bil prav ta piktogram najbolj uporabljani od vseh.

Smeškoti ali čustvenčki, kot v slovenščini med drugim pravimo emotikonom oziroma emojijem, so digitalne sličice, s katerimi otroci in odrasli izražamo čustva v sms sporočilih.

Slovaropisci so nam tako pokazali, kako zelo se je spremenil način našega pogovarjanja. Zdaj se vsi sprašujejo, kam so šle vse besede, če je beseda leta pravzaprav sličica?

V preteklosti so bile med besedami leta na primer selfi (avtoportret z mobilno napravo), unfriend (na družbenem omrežju Facebook pretrgati prijateljstvo) in tvitati (objavljati kratka sporočila na družbenem omrežju twitter).

 

Slovarček

Simbolizirati pomeni simbolično prikazovati.

Beseda emoji izvira iz japonščine. E pomeni sličica, moji pa črka. Emoji je torej izrisana črka.

 

Za razmislek

  1. Ali uporabljaš smeškote? Zakaj?
  2. Ali čustva lažje izraziš s podobo ali z besedo?
  3. Kako najlažje pokažeš, da si vesel?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.