fbpx
Časoris
Poljub.

Na referendumu so odločili proti

Na referendumu so polnoletni državljani, ki imajo volilno pravico, odločali o tem, ali so za to, da začne veljati zakon, ki izenačuje pravico vseh parov ne glede na spol, ali proti.

Dva moška ali dve ženski, ki se imata rada in živita skupaj, tudi v prihodnje ne bosta imela enakih pravic kot moški in ženska, ki se imata rada in živita skupaj.

Ne bosta se smela na primer poročiti. Če živita dalj časa skupaj, pa se njuna zveza pravno ne bo izenačila, kot se to zgodi pri fantih in puncah, ki dalj časa živijo skupaj. V zakonu namreč piše, da to velja za moškega in žensko, ne pa za dve osebi.

Nasprotniki spremenjenega zakona pravijo, da so proti, ker se zavzemajo za otroke in za njihovo pravico do očeta in mame oziroma za tradicionalno družino.

Zagovorniki spremenjenega zakona pa pravijo, da dva fanta, ki se imata rada, oziroma dve punci, ki se imata radi, zaradi sedanje zakonodaje ne moreta, na primer, ostati doma na bolniškem dopustu in negovati partnerja, ki je zbolel.

Nimata pravice do partnerjeve pokojnine in ne moreta dedovati, če eden od njiju umre.

Če imata otroka, ki živi z njima, ga lahko samo pravi starš obišče v bolnišnici, če velja, da ga smejo obiskati samo najožji družinski člani.

S spremenjenim zakonom bi istospolni pari imeli enake pravice in dolžnosti, ki veljajo za zvezo moškega in ženske.

Večina je tako odločala o pravicah, ki naj bi jih imeli vsi, ne glede na spol, raso, izobrazbo, religijo; oziroma o tem, ali »naj te pravice, ki jih mi imamo, njim sploh dovolimo,« kot je dejala ena od ustavnih sodnic, potem ko je ustavno sodišče dopustilo referendum.

Zakon, ki so ga spomladi sprejeli v parlamentu, je izenačil pravice vseh parov. Ta zakon ni začel veljati, ker je skupina državljanov sprožila postopek za razpis referenduma.

 

Slovarček

Referendum je postopek, v katerem volivci odločajo o sprejetju ali zavrnitvi pomembnega zakona. Predlagala ga je skupina ljudi, ki je proti sprejetju zakona.

 

Za razmislek

  1. Kaj pomeni, da imajo eni ljudje enake pravice kot drugi?
  2. Ali veš, katere so temeljne človekove pravice?
  3. Ali poznaš koga, ki nima enakih pravic kot drugi?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.