fbpx
Časoris
Muellerjevo poročilo o Trumpu ni odkrilo dokazov o kaznivem dejanju. Donald Trump. Vir: Epoch Times/Flickr
Donald Trump. Vir: Epoch Times/Flickr

Muellerjevo poročilo razbremenilo predsednika Trumpa

V Združenih državah Amerike so dolgo časa nestrpno pričakovali poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja.

Ta je skoraj dve leti ugotavljal, ali je predsednik ZDA Donald Trump oziroma kdo od njegovih tesnih sodelavcev med predvolilno kampanjo leta 2016 sodeloval z Rusijo.

Nobena država namreč ne dovoli, da bi se druga država vmešavala v volitve. Če bi kdo pomoč tuje države želel izkoristiti za zmago na volitvah, bi to bilo še toliko huje.

Muellerjevo poročilo je predsednika Trumpa razbremenilo očitkov o sodelovanju z rusko vlado, saj posebni preiskovalec za to ni našel dokazov.

Toda poročilo Trumpa ni v celoti opralo krivde.

Po Muellerjevih besedah poročilo ne ugotavlja, da bi predsednik zagrešil kaznivo dejanje oviranja pravosodja, a ga obenem ne razbremenjuje.

Iz poročila sicer izhaja, da so Rusi med predvolilno kampanjo leta 2016 širili dezinformacije in da so vdrli v elektronsko pošto članov kampanje demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Trump se je že odzval na izsledke preiskave. Pravi, da ga je poročilo popolnoma razbremenilo krivde. Napoveduje maščevanje zlobnim sovražnikom.

Poročilo še ni bilo objavljeno v celoti, na voljo je le njegov povzetek. Predstavniki demokratske stranke zato zahtevajo njegovo objavo v celoti.

Slovarček

Posebni preiskovalec je v Združenih državah Amerike tožilec, ki ga določijo, da preiskuje neko domnevno nepravilno ravnanje.

Dezinformacije so neresnične ali napačne informacije, ki jih nekdo namenoma širi denimo zato, da vpliva na mnenje ali da dobi denar.

Za razmislek

  1. Zakaj so v ZDA nestrpno pričakovali poročilo?
  2. Ali lahko predsednik napove maščevanje zlobnim sovražnikom?
  3. Ali lahko nekdo, ki je izvoljen za voditelja, počne, kar hoče?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
12°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.