Morski pes v Jadranu

Tudi v Jadranskem morju plavajo morski psi. Običajno človeku niso nevarni in zato se zanje skoraj nihče posebej ne zmeni.

A te dni je po družabnih omrežjih zakrožil videoposnetek morskega psa, ki se je približal obali Makarske.

Sprva so mislili, da je na posnetku nevarni sinji morski pes, kasneje pa se je izkazalo, da gre za mladiča morskega psa vrste mako.

To so najhitrejši morski psi na svetu, saj dosežejo hitrost tudi do sedemdeset kilometrov na uro.

Maki so ime dobili po maorski besedi za morske pse. Najpogosteje se nahajajo v toplih morjih. So precej veliki: odrasli v povprečju merijo 3,2 metra, tehtajo pa okoli 100 kilogramov.

Spadajo med morske pse, ki so nevarni človeku. A po podatkih Floridskega muzeja, kjer spremljajo napade morskih psov, so človeka napadli le osemnajstkrat v zadnjih štirih stoletjih.

V Jadranskem morju sicer živi okoli trideset vrst morskih psov. Štiri med njimi veljajo za nevarne: to so beli morski volk, morski bik, morski tiger in mako.

Morski psi so kopalce v Jadranu napadli le enajstkrat. Nazadnje se je to zgodilo pred štiridesetimi leti, zato se nam jih ni treba zelo bati.

Pravzaprav velja, da se morajo oni bati nas. Sodijo namreč med ogrožene živalske vrste in prav ljudje smo glavni razlog za njihovo izumiranje.

Za razmislek

  1. Zakaj se ljudje tako bojimo morskih psov?
  2. Katerih živali se bojiš ti?
  3. Kako na naše dojemanje živali vplivajo recimo risanke, filmi ali knjige?