Mladi znanstveniki uspešni na olimpiadah

Facebooktwittergoogle_plus

Počitnice so čas za počitek. Toda nekateri učenci se morajo v teh mesecih najbolj izkazati.

To so tisti srednješolci, ki tekmujejo na mednarodnih olimpiadah. Na teh se pomerijo z vrstniki iz vsega sveta.

Na mednarodni biološki olimpijadi je Domen Vaupotic iz II. gimnazije Maribor osvojil srebrno, Karin Hrovatin iz Gimnazije Bežigrad pa bronasto odličje. Tim Ulčar Pertot iz Gimnazije Bežigrad je prejel priznanje za odličen rezultat. Primož Jarc iz II. gimnazije Maribor pa je le za malenkost zgrešil najboljše.

Slovenski tekmovalci so se udeležili tudi lingvistične olimpiade v Bolgariji. Bronasto medaljo je osvojil Matija Lovšin iz SŠ Črnomelj. Sodelovali so še Vivian Mohr iz II. gimnazije Maribor, Tjaša Valič iz Škofijske gimnazije Vipava in Boštjan Melinc iz Gimnazije Nova Gorica.

V Azerbejdžanu pa se je ekipa dijakov na olimpiadi pomerila v znanju kemije in tudi tam sta dva člana osvojila bronasto medaljo. To sta bila Uroš Prešern iz Gimnazije Novo mesto in Jan Jelen iz Gimnazije Bežigrad. Tekmovala ste še Klemen Kovač iz Gimnazije Novo mesto in Luka Pušnik iz Gimnazije Ptuj.

Da je znanost kul, saj iz nevednežev naredi radovedneže, gotovo že veste vsi, ki ste obiskali Znanstival ali Hišo eksperimentov.

Zdaj ste se lahko prepričali, da je kul tudi zato, ker vas popelje na različne konce sveta.

 

Slovarček

Olimpiada je mednarodna športna prireditev, ki jo priredijo na vsaka štiri leta. Mednarodne znanstvene olimpiade pripravijo vsako leto.

Lingvističen pomeni jezikosloven. Jezikoslovje je veda o jeziku.

image_print
Facebooktwittergoogle_plus
biologijajezikikemijamednarodna olimpijadapromocijaznanost

Sonja • 3. 8. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor