fbpx
Časoris
Emma González je ena od preživelih dijakinj s Floride. Njene besede na shodu za življenja so se dotaknile mnogih. Vir: March For Our Lives/Facebook
Emma González je ena od preživelih dijakinj s Floride. Njene besede na shodu za življenja so se dotaknile mnogih. Vir: March For Our Lives/Facebook

Mladi Američani na shodu za življenja

V šoli se pri pouku ponavadi učite matematiko in slovenščino. Včasih pa imate poseben dan, ko vam učitelji pokažejo, kako ravnati, če pride do požara ali potresa.

Tudi otroci v Združenih državah Amerike imajo take vaje. Ampak ameriški otroci se ne učijo le, kaj narediti, če pride do požara ali potresa. Učijo se tudi, kako naj ravnajo, če na šoli pride do streljanja.

V Sloveniji se zavedamo, da orožje povzroči ogromno trpljenja. Kdor ga želeli kupiti, potrebuje številna potrdila in dokazila.

Drugače pa je v ZDA. Tam imajo v ustavi zapisano neodtujljivo pravico do posedovanja strelnega orožja. To pomeni, da njihovi najpomembnejši zakoni dajejo vsakemu pravico, da kupi, ima in uporablja orožje.

Toda orožje je nevarno. Na eni od srednjih šol na Floridi je na Valentinovo nekdanji učenec streljal na sošolce in učitelje. Poškodoval je 32 ljudi; 17 jih je umrlo.

Streljanje na Floridi ni bil osamljen dogodek. Samo letos se je v ZDA zgodilo že 32 napadov z orožjem, pri čemer je umrlo 59 ljudi.

Mladi Američani pravijo, da imajo tega dovolj. Nočejo več živeti v strahu, zato zahtevajo zakone, ki bodo omejili nakup in uporabo orožja.

Minulo soboto so se odpravili v glavno mesto Washington, kjer so se zbrali na največjem shodu doslej. Poimenovali so ga Shod za življenja. Skoraj milijon ljudi je prisluhnilo številnim govorcem, tudi mladim iz šole na Floridi, kjer je prišlo do zadnjega streljanja.

Shodi so potekali še v drugih ameriških mestih in drugod po svetu.

Protestniki so odgovornim sporočili, da bodo vztrajali, dokler ne bodo sprejeli ukrepov, ki bodo preprečili množično streljanje v šolah.

»To je šele začetek,« so zapisali na Twitterju.

 

Za razmislek

  1. Kako rešuješ težave, če te nekdo razjezi?
  2. Kdo po tvojem mnenju potrebuje orožje?
  3. Kako bi se počutil v državi, kjer bi lahko vsak imel orožje?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Mostly sunny
11°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.