fbpx
Časoris
Družina Stropnik. Foto: Arhiv družine Stropnik
Družina Stropnik. Foto: Arhiv družine Stropnik

Štirje otroci, pet obrokov hrane, dva stroja perila pa tudi šest lubenic velikank

Ob praznovanju osebnih praznikov se običajno veselimo vsi člani družine. Danes pa lahko praznuje kar vsa družina.

Današnji mednarodni dan družin je tudi praznik družine Stropnik: 12-letne Ajde, 10-letnega Urbana, 8-letnega Aljaža, 3-letnega Bineta ter njihove mame Alenke in očeta Jožeta.

Stropnikovi prihajajo iz Raven pri Šoštanju. Mama Alenka je po poklicu učiteljica. Službo je opravljala še nedavno; zdaj je predvsem mama, pomaga pa tudi možu na kmetiji.

»To je zdaj moja ‘služba’,« pravi.

Vsak dan opere približno dva pralna stroja oblačil, pripravi štiri do pet obrokov hrane, pomiva posodo, pospravlja hišo, vozi otroke na obšolske dejavnosti in jim pomaga pri domačih nalogah.

V družini Stropnik so srečni. Čeprav je dela in obveznosti veliko, se življenja veselijo.

»Moč črpam prav iz družine. Otroci sicer zahtevajo veliko energije, a jo v še večji meri vračajo,« pravi Alenka Stropnik. Vesela je, da se lahko zanese tudi na pomoč starih staršev.

Tudi otroci doma veliko pomagajo, v življenju na kmetiji pa naravnost uživajo. »Kmetija je naše igrišče, naš raziskovalni laboratorij,« se nasmehne mama Alenka.

»Urban je zelo uspešen v pridelavi paprike in rdeče pese, Aljaž je preizkusil seme čičerike in korenja, Ajda in Bine sta lani pridelala šest lubenic velikank, ki so bile odlične!«

Stropnikovi se najbolj veselijo trenutkov, ko so skupaj. »Preprosto uživam in se vsak dan sproti zahvaljujem za svojo družino.«

Na mednarodni dan družin se v Sloveniji na pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije že vrsto let začenja tudi Teden družin.

Takrat nekateri muzeji in galerije odprejo svoja vrata in družinam ponudijo prost vstop. Različne dogodke pa pripravljajo tudi društva in zveze prijateljev mladine.

 

Za razmislek

  1. Kateri trenutki v družini so zate najlepši?
  2. Kako se lahko člani družine med seboj čim bolje povežejo?
  3. Kje v tvoji okolici potekajo dogodki ob Tednu družine?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.