fbpx
Časoris
Otroci in mediji. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Mediji, upoštevajte tudi naše želje!

Mediji so vpleteni v velik del našega življenja in veliko se vrti okoli njih. Vendar ne morem reči, da nam otrokom posvetijo veliko časa (seveda obstajajo izjeme).

Za naše mnenje sprašujejo le v primerih, ko se kakšne stvari dogajajo okoli nas, na primer, da je kje kakšna večja prireditev za otroke. Toda to je precej redko. Nisem še zasledila, da bi v kakšno temo, ki je povezana z odraslimi, vključili tudi otroke in jih spraševali za mnenje. In to me precej moti.

V medijih so vsebine, ki me zanimajo, in tudi take, ki so zame pomembne, vendar jih je premalo. Pogrešam malo več novic o otrocih in takšnih stvareh, ki nas otroke zanimajo: novice o športnikih otrocih, glasbi, ki jo poslušamo, o vplivnežih … Od medijev pričakujem, da bodo spoštovali naše želje – seveda ne, da bi bile od zdaj naprej v medijih novice samo še o nas in za nas, vendar da bi jih bilo lahko vsaj malo več.

Prihodnost medijev se mi zdi odvisna od potreb ljudi. Verjetno jih bomo vedno bolj uporabljali in jih bomo tudi vedno bolj upoštevali v naših življenjih. V kakšne vode bodo zašli, pa ne morem reči. Zdi se mi mogoče, da bo še veliko več govora o politiki, in tudi precej verjetno je, da ga bo o temah za otroke vedno manj, kljub temu da mi medijem, še posebej na spletu, posvetimo veliko časa. A tudi če se ne bi toliko zanimali za njih, so del našega življenja in smo z njimi seznanjeni, tudi če se tega čisto ne zavedamo.

Seveda pa se lahko motim, kar tudi upam. To bi namreč pomenilo, da bi mediji v prihodnosti upoštevali tudi naše zahteve in bi bilo v njih več tem, ki bi nas zanimale.

Sofija Engelsberger, 8. razred, OŠ Pivka     

***

Prispevek objavljamo v globalnem tednu medijske pismenosti (#GlobalMIL2020), ki ga je Unesco pripravil med 24. in 31. oktobrom. V Časorisu se z objavami v seriji Zgodbe, ki jih ni v medijih, pridružujemo dogodkom, ki so jih ob tej priložnosti pripravili v različnih državah po svetu. Vabimo te, da nam sporočiš, kaj meniš o medijih in o tem, koliko pozornosti ti namenjajo.      

    

Časoris

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
12°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.