fbpx
Časoris
Klavdija Hiti

Lonček kuhaj za otroke

Med velikonočnimi prazniki je na mizi ponavadi polno dobrot. Večinoma jih pripravijo starši. A tudi otroci radi kuhate. Nekaterim gre delo s kuhalnico bolje od rok, drugim slabše. Tistim, ki vam ne gre najbolje, lahko pomaga Klavdija Hiti, ki pripravlja kuharske delavnice na domu.

Klavdija, kaj bi povedali otrokom, ki še tuhtajo, ali bi vzeli kuhalnico v roke? 

Kuhanje ni samo za profesionalne kuharje, tiste z velikimi kapami v restavracijah. Kuhamo lahko vsi, od najmanjšega do največjega, način priprave pa prilagodimo starosti. Če ste že kdaj kuhali ali pekli, potem veste, kakšen užitek je svojo mojstrovino poizkusiti ali pojesti. Z njo pa lahko razveselite tudi svoje starše. In če hrano pripravite sami, veste kaj ste dali v posamezno jed. To je pomembno pri ljudeh z alergijo. Poleg tega v jed, ki jo pripravite sami, date tisto, kar imate najraje.

Kako ste se sami lotili kuhanja?

Ko sem bila mlajša, nisem hodila v vrtec, ampak me je varovala babica. Ko je kuhala, sem se ji motala pod nogami. Najbolj vesela sem bila, ko mi je od testa, ki ga je zamesila za kruh, dala košček, da sem lahko tudi sama ustvarjala.

V osnovni šoli sem z očetom po receptu iz knjige skuhala krompirjev golaž. No, večinoma je kuhal on, jaz pa sem mešala in dodajala krompirju vodo, čeprav bi morala počakati, da postekleni. Tako ni in ni posteklenel.

In kaj vam je pri kuhanju v največji užitek?

Da lahko poližem sladko kremo, poizkusim odlično omako, če je dovolj dobra, da pojem svojo specialiteto, ki sem jo pripravila, da s hrano razvajam druge. Pa tudi da naučim druge kuhati. To je danes, ko mnogo ljudi ne zna pravilno prijeti kuhalnice, zelo pomembno.

 

Hrenovke v listnatem testu
Sestavine:

1 paket listnatega testa

1 paket hrenovk

1 jajce

Semena za posip

Potek dela:

Listnato testo po potrebi razvaljamo in razrežemo na toliko trakov, kolikor imamo hrenovk, vendar trak ne sme biti ožji od enega centimetra.

Okoli vsake hrenovke ovijemo en trak. Tako ovite hrenovke položimo na pekač, ki smo ga zaščitili s plastjo proti prijemanju ali s papirjem za peko. Ko ovijemo vse hrenovke, stepemo jajce in  hrenovke premažemo ter posujemo s sezamom ali ostalimi manjšimi semeni za okras.

Segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Pekač damo v vročo pečico in pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler testo ne postane zlatorjave barve.

Pekač vzamemo iz pečice (oziroma naj to naredijo raje odrasl) in pustimo, da se ohladi. Ohlajene hrenovke zložimo na krožnik in ponudimo.

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.