fbpx
Časoris
Lenivec

Lenivci sploh niso leni

Lenivci so ljubke živalice, ki pozornost zbujajo, ker se tako radi oprijemajo vej, drugih lenivcev in celo ljudi.

A, kot pravi Sam Trull, soustanoviteljica inštituta za lenivce v Kostariki, tega ne počnejo za zabavo, ampak je to edini način, da preživijo zgodnje otroštvo.

Ljubiteljica lenivcev že od leta 2013 počne, kar lahko, da jih reši, jim pomaga preživeti in predvsem, da jih potem izpusti nazaj v divjino.

Lenivci, ki jih njihove mamice niso naučile, kako naj preživijo v džungli, se težko vrnejo v naravo. Ljudje pa jim težko pomagajo, saj vedo premalo o njih.

Sam Trull se trudi, da bi jih čimbolj spoznala, zato raziskuje njihove navade. Prepričana je, da jim v ujetništvu ni lepo.

Lenivci sodijo med velike sesalce in so doma v Srednji in Južni Ameriki. Živijo na drevesih in se prehranjujejo z listjem.

Njihova posebnost so tudi ukrivljeni kremplji, s katerimi se oprijemajo vej. Tudi skotijo se na drevesih. Mama ima vsakič le enega mladiča.

Lenivci veljajo za zelo lene in počasne živali, ker ves čas nepremično ždijo na veji. Z dreves spustijo samo enkrat na teden – takrat ko gredo kakat.

Sam Trull zdaj že dobro ve, lenivci sploh niso tako počasni in leni, kot menijo mnogi. To želi sporočiti tudi vsem drugim.

 

Slovarček

Ždeti pomeni negibno tiho sedeti.

 

Za razmislek

  1. Zakaj se lenivci tako malo premikajo?
  2. Zakaj gredo kakat samo enkrat na teden?
  3. Kako si poiščejo partnerja?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
10°C
 

Vprašanje meseca

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa