fbpx
Časoris
Foto: Arhiv Metke Tratnik
Metka Tratnik Foto: Arhiv Metke Tratnik

Kravate za ženske

Danes praznujemo dan žena. Dan ni namenjen le poklanjanju šopkov, temveč je to praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti spolov.

Moški in ženske po naravi nismo enaki. A naša različnost ne sme pomeniti, da je kateri od spolov vreden več ali manj.

Ko se borimo za enakopravnost, si želimo, da bi ženske za enako delo prejele enako plačilo kot moški, da bi imele enake možnosti zaposlitve, enak obseg opravkov v prostem času, enako možnost uspeha v družbi.

Za to se je že pred več kot sto leti zavzemala tudi Clara Zetkin. Prav ona je predlagala dan, posvečen vsem ženskam.

Enakopravnost med moškimi in ženskami še vedno ni povsem dosežena. Več žensk ima višjo izobrazbo od moških, za svoje delo pa povprečno prejemajo nižjo plačo. Ženske opravijo tudi več gospodinjskih del in več časa namenijo skrbi za otroke.

Drugače pa je pri Metki Tratnik iz Velenja. Verjame, da imajo ženske v življenju popolnoma enake naloge kot moški. S partnerjem si vse naloge doma enako razdelita. Oba njena sinova znata pospraviti posodo, starejši pa tudi že likati.

Nekoč je prodajala moške kravate, a se ji je zdelo, da ji ne gre najbolje. Obenem je opazila, da ženske pogosto ne vedo, kako bi se oblekle za v službo, da bi bile hkrati elegantne in ženstvene. Domislila se je, da bi ustvarila kravate za ženske.

Tudi Metka Tratnik ve, da so si moški in ženske različni. Meni, da so ženske bolj natančne. A to ne pomeni, da je bolje, če opravljajo vsa dela namesto moških.

Najbolje je sodelovati in se spoštovati. Kajti prav vsak človek je enkraten, tako ženska kot moški.

 

Za razmislek

  1. Katere so razlike med moškimi in ženskami?
  2. Zakaj prihaja do njih?
  3. Ali je ženska z veliko družino lahko poslovno uspešna?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.