fbpx
Časoris
Kozarec pomarančnega soka.

Koliko sladkorja na dan zaužijemo?

Koliko sladkorja zaužijemo vsak dan?

Tega ne vemo. Sladkor se skriva tudi v pijačah z dodanim sladkorjem, na primer ledenem čaju in celo v vodi z okusom, in v jedeh, kot so jogurt, kečap ali kosmiči.

V Veliki Britaniji so razvili posebno aplikacijo, ki staršem pomaga ugotoviti, koliko sladkorja je v pijači in hrani njihovih otrok.

Z njo poskenirajo črtno kodo na izdelkih in razberejo, koliko kock sladkorja vsebujejo.

V Veliki Britaniji otroci v povprečju na leto zaužijejo pet tisoč petsto kock. Toliko tehta petletnik.

Slovenski otroci naj bi jih užili še več. V povprečju spijejo približno sedem decilitrov sladkih pijač na dan oziroma 250 litrov na leto. Samo s pijačo tako v telo vnesejo 25 kilogramov sladkorja.

V Sloveniji aplikacija še ne deluje, zato se je treba potruditi in prebrati etiketo. Tam je ponavadi napisano, koliko sladkorja je v stotih gramih snovi, nato pa je treba preračunati, koliko ga je v plastenki ali v porciji.

Prekomerno pitje sladkih pijač povzroči marsikatero bolezen. Najpogostejše so debelost, sladkorna bolezen in zobna gniloba.

Otroci, stari od štiri do šest let, naj bi na dan zaužili največ pet kock sladkorja oziroma devetnajst gramov; otroci do deset let šest kock oziroma štiriindvajset gramov; in otroci, starejši od enajst let, sedem kock oziroma trideset gramov.

In kaj torej narediti, če ste žejni? Voda zmaga, pravijo. Otroci med desetim in petnajstim letom naj bi jo spili okoli 1200 mililitrov na dan. To je približno šest navadnih kozarcev.

 

 

Za razmislek

  1. Koliko sokov in drugih sladkih pijač na dan popiješ?
  2. Kakšne vrste jogurtov in kosmičev ješ?
  3. Ali si pozoren na jedi in pijače, ki jih uživaš?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Lažne novice in dezinformacije: Kaj moramo vedeti?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
14°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.