fbpx
Časoris
Pripovedovalski festival 2019 in utrinek z lanskega festivala. Foto: Domen Pal/Arhiv festivala
Utrinek z lanskega festivala. Foto: Domen Pal/Arhiv festivala

Ko zgodbe privrejo na plan

Povej mi zgodbo! Lahko je iz živalskega sveta ali iz sveta sovrstnikov. Naj bo sočna in zanimiva, lahko tudi poučna.

Na desetine zgodb bo prinesel letošnji Pripovedovalski festival, na različnih prizoriščih, med njimi v Cankarjevem domu in Vodnikovi domačija. Začel se bo 22. marca in bo trajal vse do konca meseca. 

Pripovedovalka Špela Frlic, ki festival programsko vodi in oblikuje, pravi, da se bo zvrstilo 19 dogodkov za odrasle in otroke. Med njimi bodo koncerti, pripovedovalske predstave, predavanja, pogovori in Pravljični studio: Pripovedovalska igralnica za otroke.

»Letošnji festival ima tri osrednje teme: mite, ki jih na festivalu pripovedujeta igralca Primož Pirnat in Aljaž Jovanović ob glasbeni spremljavi Ane Kravanja in Tee Vidmar, spomin na najpomembnejšega slovenskega folklorista Milka Matičetovega ob 100. obletnici rojstva (posebno pozornost bodo posvetili njegovemu zbranemu gradivu) in pogovore o vprašanjih (zlo)rabe zgodb,« je povedala.

Osnovnošolce Špela posebej vabi na predstavo Bratovščina Sinjega galeba in v Pravljični studio v Vodnikovi domačiji Šiška.

V Ljubljani bo festival gostil dva tuja gosta: mitologinjo Marino Warner in valižanskega pripovedovalca Michaela Harveyja.

Posebnost letošnjega festivala pa je tudi voden pripovedovalski obisk Rezije.

Slovarček

Bratovščina Sinjega galeba je mladinska pustolovska povest Toneta Seliškarja, doživela je knjižno izdajo, bila prirejena za oder in film. Glavni junak je dvanajstletni Ivo, ki s prijatelji ustanovi društvo in ga poimenuje Bratovščina Sinjega galeba po jadrnici svojega očeta, ki se imenuje Sinji galeb.

Mit je izročilo, pripoved o nastanku sveta, (nenavadnih) naravnih pojavih, bogovih in drugih bajeslovnih bitjih.

Za razmislek

  1. Kakšnim zgodbam najraje prisluhneš? Kdo ti jih pripoveduje?
  2. Poznaš kakšen mit?
  3. Kaj pomeni, če zapišemo (zlo)raba zgodb?
Jelka

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Fog
4°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.