fbpx
Časoris
Deklici v Hondurasu.

Najbolj fajn je biti punca na Švedskem, pa ne zaradi Pike Nogavičke

Deklicam je v mnogih državah težje kot fantom. Ne smejo hoditi v šolo in mnoge se morajo poročiti, še preden dopolnejo 18 let.

Na neenakopravem položaj deklet je opozorila že Nobelova nagrajenka za mir Malala. Ker je želela obiskovati pouk, so jo napadli in poškodovali.

V organizaciji Save the Children (Zaščitite otroke) so pred kratkim pripravili posebno poročilo, v njem pa zapisali, v katerih državah je fajn biti punca.

Med prvih deset držav se je uvrstila tudi Slovenija.

V prvo deseterico se niso uvrstile številne razvite in bogate države, med njimi Velika Britanija, Avstralija in Združene države Amerike.

Merila za izbor so bila različna. Upoštevali so denimo, koliko žensk je v parlamentu, kdaj se dekleta poročijo in koliko deklic že zgodaj dobi dojenčke, koliko deklet konča srednjo šolo, in pa, ali ženske umirajo ob porodu.

Najslabše se dekletom godi v Nigru, Čadu in Somaliji.

 

Za razmislek

  1. Zakaj smo dekleta lahko zadovoljne, da smo doma v Sloveniji?
  2. Kaj imamo, kar mnoge druge nimajo?
  3. Kje bi ti najraje živela?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.