fbpx
Časoris
Preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne? Vir: Pixabay
Preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne? Vir: Pixabay

Katere fotografije so primerne za objavo na družbenih omrežjih?

Družbena omrežja so super, ker se na njih lahko povezujemo z drugimi, predvsem s tistimi, ki jih ne vidimo vsak dan. Omogočajo nam, da jim povemo in s fotografijami ter z videoposnetki pokažemo, kaj radi počnemo, kaj nam je všeč in kaj zanimivega se nam je v zadnjem času zgodilo.

Na družbenih omrežjih lahko objavljamo fotografije utrinkov naših prostočasnih aktivnosti. Fotografiji popoldanskega sprehoda s psom in okusnega kosila, ki smo ga pripravili, sta povsem primerni za objavo. Z njima sporočamo, kaj imamo radi, in se povezujemo s tistimi, ki imajo podobna zanimanja.

Vsaka objavljena fotografija ustvarja našo spletno podobo, ki jo lahko vidijo naši prijatelji, znanci in tudi neznanci, bodoči sodelavci in delodajalci ter učitelji. Zato je NUJNO, da imamo NADZOR nad svojimi profili in objavami.

Pri svojih profilih na družbenih omrežjih bodimo pozorni na nastavitve zasebnosti. Vabimo vas, da si ogledate knjižico Ključne informacije o varni rabi družbenih omrežij, v kateri lahko izveste več o tem.

Določene fotografije niso primerne za objavo na družbenih omrežjih. Zakaj?

Razlogi so zelo različni, a vsem je skupno, da lahko nekatere fotografije ustvarjajo slab vtis o osebi, ki je na njih.

Ko se odločamo, katere fotografije so primerne za objavo in katere niso, si lahko pomagamo s preprostim vprašanjem: »Ali bi to fotografijo pokazal/pokazala svoji babici, staršem ali bodočim delodajalcem?« Če je odgovor NE, potem te fotografije ne objavimo. Neprimerne objave imajo namreč lahko negativne posledice.

Še nekaj smernic:

  • NE OBJAVLJAMO fotografije presenečenja na prijateljev profil, ko ima ta rojstni dan. ZAKAJ NE? Prijatelj si na tej fotografiji morda ni všeč ali pa je ne želi na svojem profilu. PREDEN fotografijo OBJAVIMO, VPRAŠAJMO prijatelja, če se s tem strinja. Fotografije, pa četudi je bila objavljena samo za nekaj minut, ne moremo kar tako izbrisati. Nekdo je med tem lahko naredil posnetek zaslona in fotografijo že delil z drugimi ali pa jo shranil za pozneje.
  • NE OBJAVLJAMO fotografije prijateljev z zabave, na kateri si eden od prijateljev ni všeč. ZAKAJ NE? Za objavo skupinske fotografije potrebujemo dovoljenje vseh prijateljev. Skupaj poiščemo tisto, na kateri smo si vsi všeč.
  • NE OBJAVLJAMO fotografij, na katerih smo pomanjkljivo oblečeni ali pa je pomanjkljivo oblečen kdo drug (t. i. »nudov«). ZAKAJ NE? Samo vprašanje časa je, kdaj bo nekdo s slabimi nameni naredil »screenshot« in fotografijo poslal naprej.
  • NE OBJAVLJAMO fotografij, na katerih so vidni naši osebni podatki ali pa osebni podatki nekoga drugega. ZAKAJ NE? Ti podatki so del naše zasebnosti, ki je ne smemo deliti na spletu, ker lahko pride do zlorab.

Velja pa tudi to zlato pravilo: Preden nekoga fotografiramo, ga vprašamo, ali si to želi. Če je odgovor ne, potem osebe ne fotografiramo. Tudi preden fotografijo objavimo, pridobimo dovoljenje oseb na njej. Če objave ne želijo, to upoštevamo. Preprosto, ali ne?

Če na družbenem omrežju kroži neprimerna fotografija, na kateri smo mi ali pa nekdo drug:

  1. Objavo SHRANIMO (naredimo posnetek zaslona oz. »screenshot«), ampak je ne delimo, ne všečkamo in ne komentiramo.
  2. Objavo na družbenem omrežju PRIJAVIMO, BLOKIRAMO osebo, ki jo je objavila.
  3. O objavi obvestimo odraslo osebo, ki ji zaupamo.

Za več informacij o tem, kaj je primerno in kaj ni primerno za objavljanje na spletu in kaj storiti v primeru zlorabe fotografije, si lahko ogledamo spletne strani, kot so: Safe.si, Spletno oko in Program NEON.

***

Prispevek je pripravila Mateja Habjanič.

MZ in Neon
ISA Institut

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar in Katarina Kocbek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.