0

Kam z otroki vsak dan?

V rubriki objavljamo napoved dogodkov in prireditev za otroke.

Brezplačne izbiramo v uredništvu, če in ko naletimo nanje, zato ste vabljeni, da se novico o takem dogodku sporočite na urednik@casoris.si.

Dogodke z vstopnino objavljamo po naročilu.

Od 18. junija do 24. junija 2018
Koper

Z otroško gledališko predstavo Potovanje v deželo sanj se bo v sredo, 20. junija, ob 19.00 zaključila Gajblina gledališka šola.

Od 5. junija do 17. junija 2018
Gornja Radgona

V Mladinskem centru Gornja Radgona bodo v četrtek, 14. junija, ob 17.00 odprli razstavo Portreti otrok nekoč in danes avtorjev iz Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona in Zlatka Šajharja.

Ljubljana

V petek, 15. junija, bo ob 18.00 pred Škucem lutkovna predstava Muca Copatarica v izvedbi Lutkovnega gledališča FRU-FRU.

Od 4. junija do 10. junija 2018
Ljubljana
Rock mulčki.

Rock mulčki med pevsko vajo.

V soboto, 9. junija, bo dan za rock. Člani Zveze prijateljev mladine Slovenije bodo od 10.00 do 12.30 in od 15.00 do 17.00 poskrbeli za delavnice, ob 20.00 pa bo na Kongresnem trgu še dobrodelni koncert Rock mulčkov z znanimi glasbeniki.

Rock mulčki bodo zaigrali in zapeli znani slovenski glasbeniki – Grega Skočir (Big Foot Mama), Hamo (Tribute 2 Love), Neisha in Mala šola rokenrola, Tina Marinšek, Tinkara Kovač, Dan D, Klemen Klemen, Orlek, MRFY, BO! in Koala Voice, na odru pa se jim bodo pridružili tudi otroci iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana in Otroški pevski zbor OŠ Koper.

Od 28. maja do 03. junija 2018
Ljubljana in štirinajst mest po Sloveniji
Knjižnica pod krošnjami na Mali planini. Vir: Knjižnica pod krošnjami/Facebook

Knjižnica pod krošnjami na Mali planini. Vir: Knjižnica pod krošnjami/Facebook

Otroški knjižni festival bo vrata odprl v soboto, 2. junija, ob 11.00 na Vodnikovi domačiji v Šiški.

Festival je del širšega projekta Knjižnica pod krošnjami, ki se je letos pričel 25. maja. Knjige bodo na voljo v Tivoli ob Čolnarni, na Trnovski plaži, v parku Zvezda, v Vodnikovi domačiji v Šiški, na Petkovškovem nabrežju, v atriju galerije ŠKUC, na vrtu Plečnikove hiše in v družinskem centru Mala ulica.

Knjižnice pod krošnjami pripravljajo tudi v Novem mestu, Polhovem Gradcu, Kranju, Zagorju ob Savi, Ribnici, Novi Gorici, na Vrhniki, Polšniku, Mali planini, v Kanalu ob Soči, Kamniku, Komendi in Rašici in v Radgoni na avstrijskem Štajerskem.

Tek po nenewtonovski tekočini. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Tek po nenewtonovski tekočini. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Od 1. do 3. junija bo v Ljubljani tudi Znanstival. Dogodivščine bodo v Hiši eksperimentov in na ljubljanskih mostovih in trgih.

Od 21. maja do 27. maja 2018
Ljubljana, Črnomelj, Radlje ob Dravi

Od torka, 22. maja, do četrtka 24. maja, bo potekal festival Igraj se z mano.

Festival je namenjen povezovanju otrok s posebnimi potrebami in tistimi brez njih. Med igro, druženjem in ustvarjanjem rušijo meje in udejanjajo idejo vključenosti vseh ne glede na drugačnost.

Pripravljajo ga Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije ter Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi in OŠ Milke Šobar – Nataše.

http://www.igrajsezmano.eu/Festival/Festival2018.aspx

12. mednarodni festival Igraj se z mano. Vir: Igraj se z mano/Facebook

 

Od 14. maja do 20. maja 2018
Bohinj

Na prireditvi »U konc’ sveta so pravljice doma« 19. 5. in 20. 5. 2018 bo polno ustvarjalnih delavnic in poučnega dogajanja (v primeru slabega vremena pa 26. & 27. 5. 2018).

Brezplačna prireditev se prične ob 9.30 in konča ob 14.00.

Ljubljana
8. grajski dnevi. Vir: Ljubljanski grad

8. grajski dnevi. Vir: Ljubljanski grad

Od 18. do 20. maja bodo na Ljubljanskem gradu 8. grajski dnevi.

Brezplačne vstopnice so na voljo od 14. maja 2018 do zasedbe prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu.

Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

V nedeljo, 20. 5. 2018, na dan odprtih vrat bo vstop prost tudi na Razgledni stolp, v Virtualni grad, na stalno razstavo Slovenska zgodovina, v Lutkovni muzej in vsi vodeni ogledi (Časovni stroj, Izza Grajskih rešetk…).

Škofja Loka

Loški umetniški festival je kreativni festival, ki omogoča ustvarjalcem, da predstavijo svoje unikatne izdelke in tako večajo svojo prepoznavnost med ljudmi.

19. maja bodo ob 11.00 najmlajšim pripravili otroško lutkovno predstavo Mali boberček. Po predstavi sledi delavnica.

Od 7. maja do 13. maja 2018
Ljubljana
Vir: Predstavništvo Evropske komisija v Sloveniji

Vir: Predstavništvo Evropske komisija v Sloveniji

Brezplačni koncert ob dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, se bo pričel ob 21.00. Na osrednjem trgu prestolnice bodo nastopili številni pevci, glasbeniki, plesalci in akrobati.

Vir: Balassi inštitut

Vir: Balassi inštitut

V soboto, 12. maja, si lahko ob 10:00 v v Balassijevem inštitutu ogledate kratke madžarske animirane filme, nato pa sodelujete še na delavnici, kjer boste ustvarjali v tehniki stop animacije.

V nedeljo, 13. maja, si lahko v Tacnu med 16.00 in 20.00 ogledate nastope na 2. državnem prvenstvu v ekstremnem slalomu oziroma tekmovanje v kajaku X.

Ptuj
Okusen sladoled na Odprti kuhni. Vir: Odprta kuhna

Vir: Odprta kuhna

Odprta kuhna bo v soboto, 12. maja, gostovala na Mestnem trgu od 10. do 21. ure.

 

Od 13. aprila do 29. aprila 2018
Medvode
Dolina vrtnic. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Dolina vrtnic. Foto: Sonja Merljak/Časoris

V Knjižnici Medvode pripravljajo 25. aprila ob 19.30 Bolgarski večer. Popestrili ga bodo člani Društva slovensko-bolgarskega prijateljstva pod vodstvom dr. Aleša Kuharja, ki pripravljajo nastop odrasle in otroške folklorne skupine ter predstavitev nekaterih zanimivosti o Bolgariji.

Nova Gorica
Odprta kuhna v Novi Gorici. Vir: Arhiv Odprte kuhne

Odprta kuhna v Novi Gorici. Vir: Arhiv Odprte kuhne

Odprta kuhna bo v sredo, 25. aprila, še sveže ovenčana s turistično nagrado Snovalec med 10. in 21. uro gostovala na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

 

Od 15. aprila do 22. aprila 2018

Kranj

Družabne igre. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Družabne igre. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Če so vas prejšnji teden zamikale namizne družabne igre, a niste mogli v Hišo EU, se lahko ta teden v torek, 17. aprila, odpravite v Mestno knjižnico Kranj. Tam ob 17.00 pripravljajo druženje ob družabnih igrah.

Ljubljana
Kamišibaj. Vir: Wikipedia

Kamišibaj. Vir: Wikipedia

Ali veste, kaj je kamišibaj?

V četrtek, 19. aprila, vam bodo v Knjigarni Konzorcij ob 17.00 predstavili to tradicionalno skrivnost pripovedovanje zgodb ob slikah v malem lesenem odru.

Od 9. aprila do 15. aprila 2018
Kranj
Vir: Modri pes/Facebook

Vir: Modri pes/Facebook

V Mestni knjižnici Kranj 9. aprila med 17.00 in 19.00 pripravljajo poučno in zabavno urico, kjer boste reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice in se pogovarjali o knjigah na splošno.

Ljubljana
Samo Oleami iz društva Igrolog. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Samo Oleami iz društva Igrolog. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Ste vedeli, da se lahko med igranjem namiznih družabnih iger kratkočasite in obenem tudi učite?

Nekatere boste lahko preizkusili v četrtek, 12. aprila. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Igrolog, društvo za promocijo kulture igranja namiznih družabnih iger, v sklopu serije dogodkov Odkrivaj EU pripravljata prav posebno popoldne. Od 16. ure se boste lahko v Hiši EU preiskusili v številnih priljubljenih namiznih družabnih igrah, ob 18. uri pa ne zamudite turnirja v nagradni igri »Čutim Evropo«.

Pragersko
Vir: Čarodej Sam Sebastian/Facebook

Vir: Čarodej Sam Sebastian/Facebook

Čarodej Sam Sebastian bo otroke s predstavo Knjiga Velikanka popeljal v svet pravljic in čarovnij. Pridružite se mu lahko v Domu kulture na Pragerskem, in sicer 9. aprila od 17.00 do 17.30.

 

Od 1. aprila do 8. aprila 2018
Ljubljana
Kulturni bazar 2017. Vir: Arhiv Kulturnega bazarja

Kulturni bazar 2017. Vir: Arhiv Kulturnega bazarja

Pred vrati je Kulturni bazar. V Cankarjevem domu se bo 5. aprila odvijal že desetič.

Namenjen je vsem, ki jih zanima kultura in kulturno-umetnostna vzgoja. Kako je bilo na Kulturnem bazarju lani, smo v živo poročali tudi v Časorisu.

Zvrstilo se bo okoli petdeset dogodkov, osrednja tema programa pa je Evropsko leto kulturne dediščine 2018, s posebnim poudarkom na Cankarjevem letu 2018 in medgeneracijskem povezovanju na področju kulture.

 

Od 26. marca do 1. aprila 2018
Ljubljana
Pesmovadnice. Vir: Vodnikova domačija.

Vir: Vodnikova domačija.

Vodnikovo domačijo bo 27. marca ob 18.00 obiskal pesnik Miklavž Komelj.

Ker rad zbira stare rokopise, bo otrokom pokazal rokopis italijanskega baročnega pesnika, ki so ga obglodale miši in primere poezije, kjer se črke pojavljajo v obliki jelenov. Pripovedoval jim bo o tem, kaj je navdih in kje so ga iskali veliki pesniki, skupaj z njimi bo pisal anagrame in haikuje.

 

Od 19. marca do 25. marca 2018
Ljubljana

 

Vid Srpak, kralj Šmorna. Vir: Odprta kuhna

V petek, 23. marca, se na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ponovno začenja Odprta kuhna.

Na priljubljeni kulinarični tržnici lahko vsak petek vse do pozne jeseni raziskujete okusne jedi iz vse Slovenije in mnogih držav sveta.

Posladkate se lahko z najboljšim šmornom, nebeškimi sladoledi in čisto posebnimi torticami, zagrizete v sočen burger ali hot dog in poskušate ugotoviti, kakšne začimbe se skrivajo v azijskih rezancih, krompirčku po libanonsko ali indijskih zavitkih roti.

Odprta kuhna je pravi kulinarični vrtiljak, ki se vrti tudi v drugih slovenskih mestih – v Kopru, Novi Gorici, Celju in na Ptuju.

Okusen sladoled na odprti kuhni. Vir: Odprta kuhna