Časoris

Kako uporabljati Časoris

Otroci

Učitelji

Starši

Mladi novinarji

Kako prepoznati lažne novice? Delavnice medijske pismenosti

Časorisu učencem od prvega do šestega razreda osnovne šole, torej otrokom, starim od 6 do 12 let, predstavljamo svet, v katerem živimo, na preprost in razumljiv način.

Iz objavljenih prispevkov lahko izvedo, kaj se dogaja in zakaj se to dogaja. Napisani so v jeziku, ki je otrokom prijazen, in pospremljeni z vprašanji za razmislek.

Časorisu pa si želimo še več. Otroke bi radi navadili na redno prebiranje neleposlovnih besedil in jim tako pomagali, da vzljubijo tudi tovrstno branje.

Časoris je tako namenjen tudi učiteljem in staršem, saj lahko novice in dogodke povežejo s snovjo v učbenikih in jim, na primer, s prispevkom o Hubblovem teleskopu približajo celotno vesolje.

Otroci se med prebiranjem Časorisa, njihovega prvega spletnega časopisa, učijo tudi, kaj so novice in kako razumeti medije in njihove vsebine. S tem spodbujamo njihovo kritično razmišljanje o novicah in jih učimo, kako naj informacije iz medijev uporabijo v svojem resničnem svetu.

Želimo si in upamo, da bodo krasni otroci tudi zaradi Časorisa nekoč krasni odrasli in da bomo lahko skupaj spremenili svet vsaj malo na bolje.

2 komentarja

 • Na OŠ bratov Letonja Šmartno ob PAki sem svojim učencem (poučujem slovenščino v 6., 8. in 9. razredu, ter vodim mlade novinarje na šoli)
  predstavila ČASOriS in so navdušeni.
  Radi bi sodelovali – da bi moji novinarji vsak teden napisali članek,
  bi to šlo?
  Kako pa pošljemo članek in fotko?
  Drugače pa vse čestitke za idejo in izvedbo.

  Mojca A. Juras, prof.

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.