Kako se počutijo otroci, ko se starši razidejo

Facebooktwittergoogle_plus

Z otroki se je treba pogovarjati, jih poslušati in slišati.

Na to odrasli, predvsem starši in učitelji, pogosto pozabijo.

Otroci imajo na srečo brezplačni TOM telefon, kjer jim odrasli prostovoljni svetovalci vedno prisluhnejo.

Te dni je praznoval 25. let delovanja in rojstni dan obeležil z okroglo mizo, na kateri so se strokovnjaki pogovarjali o stiskah otrok ob ločitvi staršev.

Otroci na ločitev staršev nimajo vpliva. Sprejeti morajo odločitev odraslih, zaradi katere izgubijo občutek varnosti, ki izhaja iz navezanosti na oba starša. Nenadoma imajo dva doma, ali pa enega od staršev sploh ne vidijo več.

Otroci se lahko celo znajdejo med dvema ognjema: starša prek njih obračunavata drug z drugim. V takih primerih so zelo nesrečni. Svojo stisko lahko izražajo tudi z jezo in tako iščejo pozornost, ki je doma ne dobijo. Vsaka pozornost, tudi tista povezana s kaznovanjem, je boljša kot nobena pozornost.

Otroci močneje reagirajo na način, kako je ločitev potekala, kot na ločitev samo. To pomeni, da niso vsi otroci ločenih staršev nesrečni. Če sta starša ostala prijatelja in če skupaj sodelujeta pri skrbi za otroka, otrok ne izgubi temeljnega občutka varnosti.

Zaradi ločitve imajo otroci pogosto tudi občutek krivde. Strokovnjaki jim morajo pomagati, da ga izgubijo, staršem pa morajo dopovedati, da ostajajo starši, čeprav niso več partnerji.

 

Slovarček

Obračunavati pomeni, da v medsebojnih sporih do drugega kažemo odklonilen odnos. V tem primeru konkretno pomeni, da starši izkoriščajo otroke v svojih prepirih, denimo, da si prek njih posredujejo sporočila ali da se kaznujejo s prepovedjo stika z otroki.

 

Za razmislek

  1. Kako bi poskusil pomagati prijatelju, ki je žalosten ali jezen?
  2. Ali si se že kdaj sprl s prijateljem? Kako si se počutil?
  3. Kako si pomagaš, ko si žalosten ali jezen?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
čustvaločitevotrocistiskeTOM telefonZPMS

Sonja • 25. 11. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor