fbpx
Časoris
Kako prepoznati lažne novice. Vir: Ifla
Kako prepoznati lažne novice. Vir: Ifla

Kako prepoznati lažne novice

V letu, ko smo postali preplavljeni tako z lažnimi novicami kot z informacijami o njih in njihovih posledicah, ste se verjetno kdaj vprašali, kako prepoznati lažne novice.

V tujini poznajo številne portale za preverjanje dejstev, s katerimi si uporabniki spleta pomagajo pri prepoznavanje lažnih novic. Med njimi so najbolj znani:

V Sloveniji portala za preverjanje dejstev še nimamo, kot tudi do nedavnega nismo imeli ustreznih napotkov. Na voljo so bili le tisti, ki so jih otroci slišali na Časorisovih delavnicah medijske pismenosti.

V Časorisu smo zato zaprosili mednarodno združenje knjižničarskih organizacij (Ifla) za dovoljenje, da prevedemo napotke, ki so jih pripravili in ki so prevedeni že v številne jezike.

Tako imamo zdaj priročen letak Kako prepoznati lažne novice tudi v slovenščini.

Kako prepoznati lažne novice. Vir: Ifla
Kako prepoznati lažne novice. Vir: Ifla
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.