Igrišče na Fujiju. Foto: Stephen Oung. CC BY 2.0.

Kako otrokom dovoliti, da postanejo samostojni

Facebooktwittergoogle_plus

Smo starši preveč zaščitniški?

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali že predšolske otroke pustiti same na igrišču in jim omogočiti pridobivanje lastnih izkušenj.

A tega v želji, da bi jih zaščitili, ne počnemo.

Otroci so preveč pred računalniki, ker naj bi bili tako bolj varni, a v resnici to sploh ni nujno res.

Veliko večja je nevarnost, da bodo otroci nevarnega tujca srečali doma kot na šolskem igrišču. Na spletu namreč nanje prežijo pedofili, ki preko družbenih omrežij iščejo in nagovarjajo otroke.

Po drugi strani se vse pogosteje tudi dogaja, da nasilni otroci vrstnikov ne nadlegujejo več v šoli, ampak jih trpinčijo prek družbenih omrežij.

Mark S. Tremblay, vodilni avtor poziva, naj starši dovolijo otrokom, da se igrajo igre, za katere menijo, da so tvegane, ob tem pravi, da je za otroke veliko bolj nevarna denimo vožnja z avtomobilom.

Če želite otroke zavarovati, pravi znanstvenik, je bolje, da jih ne posadite v avto. Prav tam so namreč najbolj ogroženi, je dejal Luisi Dillner, kolumnistki Guardiana.

Prepričan je, da smo starši prepogosto obremenjeni s stvarmi, za katere je majhna verjetnost, da se bodo zgodile.

Opozarja še, da se otroci ne bodo nikoli naučili postaviti se na noge, če se ne bodo najprej spotaknili in se malo poškodovali.

Poleg tega je že dolgo znano, da sedeči način življenja morda res preprečuje zlom rok ali nog, a po drugi strani vodi k debelosti in kroničnim obolenjem kasneje v življenju.

Otroci helikopterskih staršev, torej staršev, ki krožijo nad svojimi malčki kot helikopterji, so lahko izpostavljeni celo novemu sindromu: motnji zaradi pomanjkanja izpostavljenosti tveganju.

Tremblay zato svetuje, da se starši poskusijo odvaditi pretirano zaščitniškega ravnanja, tako da otroke pustijo, da odvandrajo po svoje − sprva vsaj za dvajset minut.

Bolje je, da se otroci naučijo, kaj je tveganje, pri osmih letih med plezanjem na drevo kot pri osemnajstih, ko bodo sedli za volan.

image_print
Facebooktwittergoogle_plus
drznostigraotrocipogovorsamostojnost

Sonja • 17. 6. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor