2

Kako je igra Scrabble osvojila svet

Facebooktwittergoogle_plus

Igra Scrabble dokazuje, kako pomembno je ime.

Poznate Scrabble? To je tista črkovna igra, pri kateri igralci poskušajo sestavljati besede vodoravno ali navpično – kot pri križanki – in tako zbrati čimveč točk.

Dokler se je imenovala Lexico, zanjo ni vedel nihče. Tudi ime Alph ni bilo dovolj prepričljivo. Potem je njen izumitelj črkovno igro na plošči poimenoval Scrabble in nenadoma je osvojila svet.

Zelo je priljubljena predvsem v angleško govorečih državah, a tudi v Sloveniji jo radi igramo. Igro je prilagodil Denis Poniž, ki je že pred leti raziskoval odnos med jezikom in računalniki.

Po pravilih je dovoljeno uporabljati le besede iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika in igri poseben čar prav gotovo dajejo prepiri, ali je neka kombinacija črk v resnici prava beseda ali ne.

In kako je igra sploh nastala?

Leta 1933 jo je izumil arhitekt Alfred Mosher Butts, eden od mnogih, ki so med veliko gospodarsko krizo izgubili službo in ostali brez denarja za življenje.

Malo pred tem so iznašli igro monopoli in Butts je razmišljal, kako bi tudi sam ustvaril nekaj podobnega. Ugotovil je, da ni veliko družabnih iger, ki bi uporabljale besede in črke.

Ker je bil ljubitelj šaha, križank in sestavljank, je povezal elemente vseh treh iger in jih združil v igro Scrabble.

Čeprav so jo radi igrali, dolgo časa ni zaživela kot samostojni izdelek. Potem pa je njenemu izumitelju sodelovanje ponudil nadobudni podjetnik James Brunot, ki je poiskal privlačno ime, in skupaj sta ustvarila uspešnico, ki jima je omogočila lagodno življenje do smrti.

 

Slovarček

Velika gospodarska kriza je obdobje svetovne gospodarske recesije, ki se je začelo po padcu newyorške borze leta 1929 in končalo v poznih 1930. letih. Takrat je mnogo ljudi izgubilo delo.

 

Za razmislek

  1. Katere družabne igre poznaš?
  2. Ali si že kaj izumil?
  3. Zakaj je včasih potrebno sodelovati z drugimi?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
križankascrabbleumovadba

Sonja • 8. 10. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Comments

  1. Alee 10. 11. 2018 - 16:11

    Živijo, ravno sem videla da jih prodajajo (https://www.letakonosa.si/hofer/aktualni-letak-46-od-cetrtka-08-11-2018/?page=8) in sem naletela na ta članek, se mi zdi, da ponovno pridobivajo na priljubljenosti namizne igre, kar mi je super. Moja najljubša iz otroštva so sicer domine, ampak tole je mnogo bolj zanimivo!

Dodaj odgovor