fbpx
Časoris
Jagode

Jagode so najboljše sveže. Kako ohranimo svežino?

Ste se tudi vi kdaj razočarani zazrli v plastično posodo s plesnivimi jagodami?

Potem ste jih – kot deklica v filmčku – le še stresli v smeti.

A v vsako jagodo je šlo veliko ljubezni, denarja in truda, zanje so porabili veliko vode in celo goriva.

Ko jagode na soncu pordečijo in postanejo sladke, jih pridelovalci poberejo, zapakirajo v plastične posode in odpošljejo v trgovine.

Od tam najdejo pot v naše domove, kjer pristanejo v hladilniku.

Če jih pravočasno ne pojemo, pristanejo v smeteh.

Moramo jim pomagati, da ohranijo svežino.

Za začetek pomaga, če načrtujemo, kaj bomo jedli, in jih ne nakupimo preveč.

Številna lahko shranjujemo v shrambi ali celo na sobni temperaturi, pri jagodah pa brez hladilnika ne bo šlo. Najbolje jih je hraniti v papirnati vrečki.

Če živila pravilno hranimo, prihranimo čas, ker nam ne bo treba večkrat v trgovino.

Prihranimo tudi denar, ker ne bomo živil metali v smeti.

In predvsem pomagamo ohranjati okolje, ker ne bomo planeta silili, da proizvaja več hrane, kot jo zmore, in ki nazadnje pristane v smeteh.

V ZDA opozarjajo, da v smeteh doma ali v trgovinah konča do 40 odstotkov pridelanih živil, kar vsako leto pomeni, da v v smeteh pristane 162 milijard dolarjev.

 

 

Za razmislek

  1. Ali veš, da so živila užitna, tudi če na videz niso privlačna?
  2. Kaj je treba narediti v takem primeru?
  3. Zakaj hočemo kupovati samo popolno sadje in zelenjavo?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.