Ste se tudi vi kdaj razočarani zazrli v plastično posodo s plesnivimi jagodami?
Potem ste jih – kot deklica v filmčku – le še stresli v smeti.
A v vsako jagodo je šlo veliko ljubezni, denarja in truda, zanje so porabili veliko vode in celo goriva.
Ko jagode na soncu pordečijo in postanejo sladke, jih pridelovalci poberejo, zapakirajo v plastične posode in odpošljejo v trgovine.
Od tam najdejo pot v naše domove, kjer pristanejo v hladilniku.
Če jih pravočasno ne pojemo, pristanejo v smeteh.
Moramo jim pomagati, da ohranijo svežino.
Za začetek pomaga, če načrtujemo, kaj bomo jedli, in jih ne nakupimo preveč.
Številna lahko shranjujemo v shrambi ali celo na sobni temperaturi, pri jagodah pa brez hladilnika ne bo šlo. Najbolje jih je hraniti v papirnati vrečki.
Če živila pravilno hranimo, prihranimo čas, ker nam ne bo treba večkrat v trgovino.
Prihranimo tudi denar, ker ne bomo živil metali v smeti.
In predvsem pomagamo ohranjati okolje, ker ne bomo planeta silili, da proizvaja več hrane, kot jo zmore, in ki nazadnje pristane v smeteh.
V ZDA opozarjajo, da v smeteh doma ali v trgovinah konča do 40 odstotkov pridelanih živil, kar vsako leto pomeni, da v v smeteh pristane 162 milijard dolarjev.
Za razmislek
- Ali veš, da so živila užitna, tudi če na videz niso privlačna?
- Kaj je treba narediti v takem primeru?
- Zakaj hočemo kupovati samo popolno sadje in zelenjavo?