Jagode so dobre, a za nekatere lahko nevarne

Facebooktwittergoogle_plus

Otroci in odrasli radi jemo različne stvari: tudi mleko, jajca ali jagode.

A vsi ne morejo jesti teh živil.

Zakaj ne?

Ker so na njih alergični.

Če jih pojedo, lahko dobijo izpuščaje ali težko dihajo.

V hrani je veliko alergenov. To so snovi, ki vzbujajo alergije in morajo biti zato posebej označene.

Alergene najdemo celo v običajni kokošji juhi. Tam so alergeni na primer gluten, zelena in jajca.

Med alergeni so tudi oreščki in arašidi, zato nekateri otroci ne smejo jesti niti lešnikovih namazov ali smokijev.

»Življenje z alergijami ni preprosto,« pravi dvanajstletna Ajda.

»Predvsem moram ves čas paziti. Če drugi jedo kaj, na kar sem alergična, se moram od njih umakniti. Ko pojedo, si morajo umiti roke. V šolo si prinesem svojo malico in jo pojem v knjižnici. Ker se reakcije pojavijo tudi ob dotiku ali vdihavanju, moram zelo paziti, da se ne dotikam alergenih snovi ali da se ne zadržujem predolgo v prostorih, kjer pripravljajo hrano, ki je zame nevarna. Jesti in piti ne smem od drugih nič, saj me ogrožajo vsake najmanjše sledi alergenov.«

Da bi bolj poznali alergene, v Ameriki vsako leto pripravijo teden ozaveščanja o alergenih v hrani.

Letos se je zaključil 16. maja. Kljub temu bodo še ves maj govorili o nevarnostih, ki so povezane z alergijami na hrano.

Največja je anafilaktični šok. To je najtežja oblika alergične reakcije. Zaradi nje lahko tudi umremo.

V Ameriki ima že vsak trinajsti otrok alergijo na hrano, kar pomeni, da sta v vsakem razredu dva.

Po svetu ima alergijo na hrano od enega do pet odstotkov prebivalcev.

Med alergeni so tudi jabolka, lešniki, sir, morski sadeži, breskve in celo vino. Kompilacija: David Castor. CC BY-SA 3.0

Med alergeni so tudi jabolka, lešniki, sir, morski sadeži, breskve in celo vino. Kompilacija: David Castor. CC BY-SA 3.0

 

Za razmislek:

  1. Ali lahko ješ smoki v bližini prijatelja, ki ima alergijo na arašide?
  2. Kaj moraš narediti, če vidiš, da ima nekdo alergično reakcijo?
  3. Na kaj smo še lahko alergični?
Facebooktwittergoogle_plus
alergijehrana

Sonja • 18. 5. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor