fbpx
Časoris
Estrella Maraawi. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Estrella Maraawi. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Iz Kuvajta v državo, ki je prijazna do žensk

Estrella Maraawi je stara trinajst let in obiskuje osmi razred Osnovne šole Dravlje v Ljubljani.

V Slovenijo je skupaj z mamo prišla poleti 2016.

»Videli sva, da je država miroljubna in da se ženske v njej dobro počutijo. Estrella bo tukaj lahko dobila dobro izobrazbo,« pravi Estrellina mama.

Zaprosili sta za azil, to je politično zatočišče, in zdaj čakata na odgovor države na njuno prošnjo.

Estrella je bila rojena v Kuvajtu, a njena starša sta Sirca iz Damaska.

V Kuvajt sta se preselila, ker je oče tam dobil službo. V tej državi živi zelo veliko tujcev in prav oni opravijo večino dela. Večinoma prihajajo iz Jordanije, Egipta in Palestine.

Damask je eno najstarejših mest na svetu. Estrella ga je nazadnje obiskala, ko je bila stara tri leta. Dve leti pozneje sta se starša ločila in zanjo zdaj že osem let skrbi mama.

To so v poroko z Estrellinim očetom prisilili starši, zato se po ločitvi ni mogla vrniti domov. Z njimi je bila v sporih tudi zaradi vere. In ker se po poroki ni smela šolati, se je lahko zaposlila le kot tajnica.

»Lani sem trikrat ostala brez službe,« pripoveduje Estrellina mama. »Če v Kuvajtu nimaš službe, ne moreš obnoviti dovoljenja za bivanje. Poleg tega se tujci lahko šolajo le v zasebnih šolah, ki stanejo veliko denarja. Tudi zdravstveni sistem je za tujce drugačen kot za državljane Kuvajta. Vsega tega si nisem mogla več privoščiti.«

Estrella Maraawi. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Estrella Maraawi. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Estrella pozna samo Kuvajt, iz Sirije se ne spomni ničesar, čeprav potuje s sirskim potnim listom. Kako se dojema, kdo je?

»Sem Sirka in upam, da bom Slovenka,« pravi. Da bi ji to uspelo, se v šoli zelo trudi in dobiva dobre ocene. Slovensko se uči s pomočjo knjig, predvsem rada prebira Anico pisateljice Dese Muck. Njen najljubši predmet je matematika, dobre ocene ima tudi pri naravoslovju in etiki. Ko bo velika, bi rada bila zdravnica ali zobozdravnica.

Prijateljic ne pogreša, saj je v Sloveniji dobila številne nove. V Kuvajtu so otroci le malo časa na prostem, ker je zelo vroče. Igrajo se doma, recimo s sestavljankami, ali na posebnih igriščih pod bloki. Če se želijo ukvarjati s športom, morajo v fitnes. Pogosto obiskujejo nakupovalna središča, ki jih je veliko. V državi, ki meri 17 tisoč kvadratnih kilometrov, pa je samo ena knjižnica, zato kuvajtski otroci zelo malo berejo.

»V Kuvajtu imajo nogometni stadion, a tekme lahko odigrajo samo popoldne, ko se malo shladi,« pripoveduje Estrella. Kuvajtčani se kopajo v Perzijskem zalivu, radi pa imajo tudi piknike na Zelenem otoku, ki ni otok, ampak kraj, kjer se družijo meščani.

Estrella ima zelo rada arabske jedi in tudi v Sloveniji ji mama pogosto pripravi njeno najljubšo jed, jagenjčka z rižem v jogurtovi omaki.

 

Slovarček

Živjo: Marhaban

Hvala: Šukran

Moje ime je Estrella: Esmi Estrella

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Lažne novice in dezinformacije: Kaj moramo vedeti?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Cloudy
18°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.