fbpx
Časoris
Izsek iz videa Kodaikanal Won't pevke Sofie Ashraf. Foto: Uredništvo

Indijska raperka s pesmijo za čistejše okolje

Sofia Ashraf je indijska raperka. S pesmijo Kodaikanal Won’t je želela opozoriti na posledice onesnaženja z živim srebrom v mestecu na jugu Indije.

Zanj je bila odgovorna multinacionalka Unilever, ki je tam imela tovarno termometrov. Pevka je v pesmi zahtevala, da poskrbi za mesto in prebivalce.

Živo srebro, ki je v termometrih, je zelo strupeno. Tovarno so zaprli leta 2001, a mnogi prebivalci še vedno občutijo zdravstvene težave, na primer kožna obolenja in težave z ravnotežjem.

Sofia Ashraf je bila zelo presenečena, ko je videla, da je njeno pesem na You Tubu slišalo preko dva milijona poslušalcev. Uspelo ji je, kar je želela doseči.

Tako se je pridružila številnim glasbenikom, ki s pesmimi sporočajo, kaj je narobe. Najbolj znana med njimi sta Bob Dylan in Joan Baez.

Slovarček

Multinacionalka je veliko podjetje, ki posluje v različnih državah.

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.