fbpx
Časoris
Salvador Sobral
Salvador Sobral

Evrovizijska zmaga Portugalcu, ki potrebuje srce

Evropa bo letos prepevala fado.

No, morda ga ne bo prepevala, saj so pesmi v slogu fada zahtevne. Niso kot običajne popevke, ki gredo hitro v uho in si jih lahko pojemo v kopalnici.

Bo pa portugalsko balado v slogu fada z navdušenjem poslušala.

Na tekmovanju za Pesem Evrovizije je namreč prvič v življenju zmagal portugalski predstavnik.

Poslušalce in strokovno žirijo je prepričal Portugalec Salvador Sobral s pesmijo Amar Pelos Dois.

Kijev, ki je letos gostil Evrovizijo, je pripotoval šele dva dni pred glavnim nastopom. Dolgo časa se je zgolj šepetalo, da ima zdravstvene težave. A ker pevec o njih ni hotel govoriti, se ni vedelo, kakšne. Nazadnje se je izvedelo, da mu morajo še letos presaditi srce.

Namesto njega je na vajah nastopala sestra Luísa, ki je pesem tudi napisala. »Govori o enostranski ljubezni, ki pa je po mnenju tistega, ki ljubi, dovolj velika za oba,« je povedala avtorica pesmi.

Dolgo časa je za morebitnega zmagovalca veljal Italijan Francesco Gabbani s pesmijo Occidentali’s Karma. A nazadnje se ni uvrstil niti med prve tri. Drugo mesto je namreč osvojil pevec iz Bolgarije, tretje mesto pa je šlo v Moldavijo. Slovenski predstavnik Omar Naber se ni uvrstil v finale.

Po zmagi je portuglaski pevec dejal, da živimo v svetu glasbe za enkratno uporabo, v svetu fast food glasbe brez vsebine. »To je zmaga vseh ustvarjalcev glasbe, ki nekaj pomeni. Glasba ni ognjemet, glasba so čustva.«

 

Slovarček

Fado je portugalska ljudska pesem otožnega značaja, ki se poje navadno ob kitarski spremljavi.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je zmagovalec rekel, da živimo v svetu fast food glasbe?
  2. Kakšno glasbo najraje poslušaš?
  3. Zakaj so med mladimi danes zelo priljubljeni reperji?

Zadnja sprememba 17. 3. 2018

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.