fbpx
Časoris
Maja Keuc. Vir: Osebni arhiv
Maja Keuc. Vir: Osebni arhiv

Evropa in Maja Keuc

»Ne vem, če bi si lahko privoščila študij v tujini, če Slovenija ne bi bila članica Evropske unije,« pravi pevka Maja Keuc, ki že nekaj let živi na Švedskem.

Pevka, ki je v tujini znana pod umetniškim imenom Amaya, dobro pozna priložnosti, ki jih mladim omogoča EU.

Ve pa tudi, da mnogi ne poznajo prednosti bivanja v skupni evropski državi.

Da bi jim te približali, so v Evropski komisiji pripravili kampanjo #EUandMe.

Nataša Šip iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji pravi, da želijo z njo mladim predstaviti, do česa so upravičeni kot državljani EU.

»Šolnina je bila za državljane EU veliko nižja kot za druge, lažje sem se tudi vključila v švedsko družbo in predvsem sem lažje potovala. Danes se pošalim, da je zame potovanje v Stockholm podobno poti iz Maribora v Ljubljano,« pripoveduje pevka, ki bo nocoj na Kongresnem trgu v Ljubljani nastopila na slovesnem koncertu ob dnevu Evropske unije.

»Vsakemu mlademu človeku bi koristilo, če bi pokukal onstran meja Slovenije. Če ne zaradi študija ali dela, pa zato, da bi ugotovil, kako si nismo tako zelo različni. Sama sem se o sebi največ naučila, ko sem se preselila v tujino. Tudi na Slovenijo sem tedaj začela gledati drugače.«

Pomemben del kampanje je pet kratkih filmov. V njih so predstavljene teme, ki so blizu mladim: mobilnost in potovanje, podjetništvo, človekove pravice, narava in digitalna družba.

Dva od njih sta bila posneta v naših krajih oziroma v naši bližini: Oona in medved v Bohinju, Debi v hrvaških Delnicah.

V okviru Filmskega tedna Evrope, ki bo trajal do 27. maja, jih bodo predvajali v različnih kinematografih po Sloveniji.

 

Za razmislek

  1. Kaj ti pomeni Evropska unija?
  2. Poznaš ugodnosti, ki smo jih deležni kot državljani EU?
  3. Zakaj je pomembno, da tudi mladi sodelujejo pri ustvarjanju skupne prihodnosti?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.