fbpx
Časoris
Pikapolonica hoče odrasti. Vir: DSAF

Dan za risanke

Danes je dan za risanke.

Društvo slovenskega animiranega filma :D’SAF! letošnji mednarodni dan animiranega filma obeležuje prav danes v Slovenski kinoteki.

Bogat celodnevni program, namenjen otrokom, odraslim in profesionalnim ustvarjalcem, vključuje projekcije slovenskih otroških animiranih filmov, delavnico za otroke, celovečerni film ter druženje.

Starejši otroci si lahko ob 10.00 ogledajo prvi sklop risank (Cipercoper, Daphne’s New Broom, Pikapolonica hoče odrasti, Koyaa – Roža, Topoglavci, Princ Ki-Ki-Do in pošast iz močvirja, Potovanje na ladji Beagle: Pasavec).

Sledila bo delavnica animiranega filma, kjer bodo spoznali osnovne postopke ustvarjanja animacije, izdelali like ter posneli kratke animirane odlomke.

Mlajšim je namenjen drugi sklop risank ob 17.00 (Egon Klobuk, Maček Muri, Koyaa – Lajf je čist odbit, Princ Ki-Ki-Do in sto nesrečnih gobic, Koyaa – Roža, Princ Ki-Ki-Do in pošast iz močvirja).

Osrednji dogodek dneva bo podelitev nagrade za življenjsko delo na področju animiranega filma.

Prejel jo je ustavarjlec Koni Steinbacher, nekdanji profesor na osnovni šoli Vojke Šmuc v Izoli, je bil duša legendarnega filmskega krožka Zarja, oče filmskega gledališča v obalnih kinematografih, in človek, ki je generacijam pomagal, da so vzljubili dober film.

A predvsem je avtor izjemnih animiranih filmov: kot režiser, producent, scenarist, animator in risar.

Predvajali bodo njegove animirane filme Močvirje, Epidemija, Kamen, Gremo v raj.

Dan risank se bo sklenil s filmom Socializacija bika avtorja Zvonka Čoha.

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.