fbpx
Časoris
Rezultat volitev VB
Rezultat volitev VB

Britanski otroci bi volili drugače kot njihovi starši in drugi odrasli

Britanska kraljica Elizabeta II. je predsednici britanske konservativne stranke Theresi May dovolila, da sestavi vlado.

Njena stranka je sicer izgubila večino v parlamentu. Osvojila je 318 poslanskih mest. V parlamentu jih je skupaj 650, torej so jih dobili manj kot polovico. Zato za sestavo vlade potrebuje podporo drugih strank. Sedaj se pogovarja s stranko severnoirskih unionistov DUP, ki ima 10 poslancev.

Velika Britanija bo v prihodnjih dveh tednih tudi začela pogajanja o izstopu iz Evropske unije. Temu izstopu pravijo brexit.

Britanci so tokrat volili predčasno. To pomeni, da volitve niso bile redne, ampak izredne. Predčasne volitve je dosedanja premierka Theresa May sklicala, ker je želela okrepiti svojo moč pred pogajanji o brexitu.

A kot kaže se je uštela. To morda ni tako nenavadno, saj so po referendumu o brexitu mnogi Britanci obžalovali, da so glasovali zanj.

Tudi britanski otroci so bili proti brexitu.

»Prav dobro nam je bilo v Evropski uniji. Odkar se je začel brexit, se je čokolada podražila,« je komentiral eden od otrok.

Otroci na predčasnih volitvah niso glasovali, saj so lahko volili le tisti, ki so starejši od 18 let. A v njihovem časopisu First News so jih vprašali, koga bi volili, če bi lahko.

V anketi je sodelovalo več kot 2.200 otrok, mlajših od petnajst let. 32 odstotkov bi glasovalo za laburiste, 27 odstotkov za konzervativce, 20 odstotkov za liberalne demokrate in 15 odstotkov za stranko zelenih.

Vprašali so jih tudi, katere vsebine so zanje najpomembnejše.

Otroci so na prvo mesto postavili brexit, sledili pa so dostop do stanovanj po sprejemljivi ceni, okoljska vprašanja, zdravje, šolstvo in preprečevanje krutega ravnanja z živimi bitji.

 

 

Slovarček

Laburisti so levo-sredinska stranka, konservativci pa desno-sredinska stranka.

 

Za razmislek

  1. Katero stranko bi ti volila na slovenskih volitvah, če bi lahko?
  2. Zakaj so glasovi mladih pomembni?
  3. Kakšen volilni sistem imamo?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.