fbpx
Časoris
Celična kultura v petrijevki. Vir: Wikipedia
Celična kultura v petrijevki. Vir: Wikipedia

Preprosta rešitev za okvarjene gene?

Medicinski genetiki imajo ogromno dela z zdravljenjem genetskih bolezni. Poznamo jih namreč kar več kot šest tisoč.

Nastanejo, ko določeni geni zaradi mutacije ne delujejo pravilno. Z njimi se lahko že rodimo. Nekatere pa lahko dobimo, ko odrastemo.

Take bolezni zdravijo z zdravili ali operacijami, a tako odpravijo samo bolezenske znake. Da bi pozdravili bolezni, morajo pozdraviti njihove povzročitelje, torej gene.

To lahko naredijo z genskim zdravljenjem. To je zelo zapleten postopek, s katerim v bolne celice vnesejo zdrav gen in ga zamenjamo z okvarjenim. Vendar na ta način lahko za zdaj pozdravijo le malo bolezni.

Biokemičarka Jennifer Doudna je s sodelavci izumila preprostejši postopek. Spominja na škarje, saj z njim lahko odrežejo točno določen del DNK in ga nadomestijo z novim.

S tem postopkom so že pozdravili dve hudo bolni deklici in iz številnih držav prihajajo novice o njegovi uporabnosti. Ker pa je to zelo nova oblika zdravljenja, morajo znanstveniki opraviti še veliko poskusov, da bodo lahko potrdili njegovo učinkovitost.

Postopek preiskušajo tudi na drugih področjih in z njim bi morda lahko v prihodnosti celo oživili mamuta.

Mnogi verjamejo, da je to eden največjih dosežkov v sodobni znanosti. Nekateri, tudi Jennifer Doudna, pa opozarjajo, da tako mogočno tehnologijo lahko kdo uporabi tudi s slabimi nameni. Znanstveniki zato pozivajo, da jo uporabljamo odgovorno in tako, da bo dobro za vse.

Spreminjanje genov ni sicer nič novega. Ljudje so to počeli že pred tisočletji, ko so udomačevali živali, da so jih lahko gojili ali uporabili pri delu. S križanjem pa so ustvarjali bolj rodovitne, okusne in odporne poljščine.

 

Slovarček

Mutacije so spremembe v zgradbi genov. Povzročijo lahko hude genetske bolezni, kot so mišična distrofija, cistična fibroza ali rak.

 

Za razmislek

  1. V čem se razlikujeta genetska bolezen in prehlad?
  2. Naštej nekaj pomembnih izumov.
  3. Zakaj nas je včasih strah novih stvari?
Katja

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.