Sirska deklica na postaji Keleti v Budimpešti. Foto: Mstislav Černov. CC BY-SA 4.0

Begunci, vojna in terorizem

Facebooktwittergoogle_plus

Odrasli se zadnje čase veliko pogovarjajo o beguncih in terorizmu. To je zelo zapletena tema in zato terja daljše pojasnilo.

Mnogi begunci prihajajo v Evropo, ker bežijo iz Sirije in drugih držav, kjer je življenje zaradi vojn vse bolj nevarno.

Do terorističnih napadov je doslej prihajalo na drugih celinah, a po napadih v Parizu je vse več ljudi prestrašenih tudi v Evropi.

Prav to želijo teroristi. Toda verjetnost, da se zgodi teroristični napad, je v resnici zelo majhna.

Zadnje čase so najbolj dejavni teroristi pripadniki Islamske države. Islamska država (ISIS) je ekstremistična skupina, ki deluje na območju Sirije in Iraka.

V teh državah je veliko problemov.

Predsednik Sirije Bašar Al Asad je mnogim državljanom kratil njihove pravice, zato so se mu začeli upirati. V spopadih med njegovimi silami in uporniki je umrlo okoli 200 tisoč ljudi.

Stvari so se še zapletle, ker so nekateri uporniki postali radikalni islamisti in teroristi. Nadeli so si ime ISIS in začeli pobijati vse, ki mislijo drugače, tudi zmerne muslimane.

Več kot devet milijonov Sircev je zaradi spopadov in napadov moralo zapustiti svoje domove. Med njimi je veliko otrok. Mnogi so ostali v sosednjih državah, na primer Turčiji in Libanonu, veliko pa jih poskuša priti v Evropo.

Radikalni islamisti hočejo ustvariti veliko državo vseh muslimanov, ki se ji reče kalifat. V njej želijo vladati po zelo strogih pravilih islama. To na primer pomeni, da državljani ne smejo piti alkohola, da morajo biti med molitvijo trgovine zaprte in da morajo biti ženske pokrite, zakriti pa morajo tudi obraz. Vse, ki kršijo pravila, kaznuje verska policija.

Ker so islamisti prepričani, da jih Evropa pri tem ovira, pa tudi, da so Evropejci neverniki, ker ne živijo po pravilih islamske vere, so nekateri pripotovali v Evropo, da bi jo napadli.

Po napadih v Parizu so napovedali še nove. Eden od pariških napadalcev se skriva v Bruslju, zato so v tem mestu zaradi varnosti za nekaj dni zaprli podzemno železnico, šole in nakupovalna središča. Toda mnogi meščani so pokazali, da jih ni strah in so hodili po svojih vsakodnevnih opravkih.

ISIS išče vedno nove borce. Pridružili so se jim tudi najstniki iz različnih evropskih držav, ker so verjeli, da bodo tako pomagali Sircem, ki trpijo zaradi Asadovega režima.

A v Siriji so mnogi ugotovili, da so se znašli sredi vojne in med zelo okrutnimi borci. Zdaj bi se radi vrnili v Evropo, a to je zelo težko, saj jim islamisti tega ne dovolijo.

 

Slovarček

Kalifat je področje, na katerem ima oblast vladar, ki mu pravijo kalif. Islamska država na svojem območju, ki obsega ozemlje Sirije in Iraka, ne priznava oblasti zakonito izvoljenih predstavnikov ljudstva.

 

Za razmislek

  1. Ali je prav, da nekdo vsiljuje svoja pravila drugim?
  2. Se je tudi tebi že kdaj to zgodilo?
  3. Kako si se odzval?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
begunciISISislamkalifatmuslimaninapadParizradikalni islamistiterorizemvera

Sonja • 26. 11. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor