fbpx
Časoris
Ali in njegovi prijatelji (z leve): Dana, Ali, Benin, Hussein, Abbas, Noor. Foto: Maša Gril
Ali in njegovi prijatelji (z leve): Dana, Ali, Benin, Hussein, Abbas, Noor. Foto: Maša Gril

Alijev prvi slovenski božič

Moje ime je Ali, star sem devet let in prihajam iz Iraka.

V Ljubljani živim v azilnem domu, skupaj z mamo, očetom in petimi brati in sestrami.

V Iraku smo živeli v mestu po imenu Basra.

Moj brat Abbas, sestra Benin in jaz smo hodili v šolo. Vsi smo imeli zelo dobre ocene. Pri pouku smo bili čisto pridni, saj te tam učitelji udarijo, če vstaneš s stola.

V Sloveniji so učitelji prijazni in ne tepejo. V Sloveniji hodim na Osnovno šolo Livada v Ljubljani.

V Iraku nismo praznovali božiča, tudi novega leta nismo praznovali. Zelo redko smo dobili darila, saj tam nimajo toliko stvari kot tukaj. Tudi McDonald’sa nimajo.

Božička sem prvič videl v Bosni. Prinesel nam je hrano, igrač pa ne. Božiček v Sloveniji nam je vsem prinesel igrače in veliko sladkarij.

Ali Alali. Foto: Maša Gril
Foto: Maša Gril

Vesel sem tudi, ker v decembru ves čas hodimo nekam ven iz azilnega doma. V avtu jemo čips in pojemo Hakuna Matata. Šli smo v gledališče, na bowling, v kino, pa nekam, kjer smo naredili svoj film. Moj lev v filmu je skočil zelo visoko. 

V Bosni je bilo veliko snega. Prvič sem ga videl. Delali smo snežake. Tudi v Ljubljani sem videl sneg, a smo lahko naredili čisto majhnega snežaka. 

Rad imam božič v Sloveniji, ker je v azilnem domu vse lepo okrašeno. 

Tudi moji prijatelji iz azilnega doma imajo radi božič. Vprašal sem jih, ali so božič praznovali tudi doma, in povedali so mi tole:

Alijevi in prijatelji se veselijo božiča. Foto: Maša Gril
Ali in njegovi prijatelji se veselijo božiča. Foto: Maša Gril
  • V Palestini nismo praznovali božiča. Nisem vedela, da sploh je božič. Tukaj ga imam rada, ker dobimo darila in hodimo ven iz azilnega doma. Dana, 6 let, Palestina
  • V Kongu smo praznovali božič. Prišli so sestrične in bratranci in tete in strici. Jedli smo veliko dobre hrane. Vsako leto nisem dobila darila. Samo včasih sem ga. Merveille, 8 let, Kongo 
  • Božič tukaj imam rad, ker je ves čas veliko hrane. Zelo rad jem. Najraje čips in čokolado. Rad pijem tudi Coca Colo. Komaj čakam, da bomo šli v McDonald’s. Abbas, 11 let, Irak
  • Tukaj mi je zelo lepo. Za božička sem si zaželela telefon, dobila pa sem velikega mehkega medveda. Tudi medveda sem vesela. V Iraku nisem velikokrat dobila darila. Benin, 7 let, Irak

Ali Alali, 3. razred, OŠ Livada

Časoris

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.