Ugledna nagrada okoljskemu aktivistu

Uroš Macerl je tisti okoljevarstvenik, ki je premagal največjo tovarno cementa na svetu in za svoja prizadevanja Slovenec prejel ugledno nagrado.

Oseminštiridesetletni Trboveljčan je predsednik okoljske prostovoljske organizacije Eko krog in ekološki kmetovalec. To pomeni, da se trudi pridelovati zdravo hrano in obenem ohranjati čisto okolje.

Njegova družinska kmetija leži tik nad trboveljsko cementarno, ki je stara že 130 let. Spominja se,  kako so v njegovem otroštvu prah in druge snovi v ozračju v enem dnevu sneg pobarvale v črno. Črna od saj je bila tudi voda, ki je pritekla iz pipe.

Prebivalci Zasavja so dolgo opozarjali, da trboveljska cementarna onesnažuje okolje in da imajo zato mnogi zdravstvene težave.

Ko jo je kupilo podjetje Lafarge, so novi lastniki zatrjevali, da ne bo več tako. Obljubili so tudi številna delovna mesta, zato so jim pristojni dali dovoljenje za sežig odpadkov in nevarnih snovi.

Potem je bil zrak skoraj vsak drugi dan nevarno onesnažen.

Uroš Macerl, ki je prepričan, da odpadkov ni treba sežigati, ampak da lahko z njimi ravnamo drugače, se je temu uprl. Z drugimi aktivisti iz Eko kroga mu je nazadnje uspelo, da so v cementarni ustavili proizvodnjo.

Od takrat je zrak bolj čist. Na njegovi kmetiji so znova začele poganjati smreke in vrnile so se lastovke, ki jih tam ni bilo opaziti več desetletij.

Goldmanovo nagrado, ki jo je prejel, ker mu je uspelo ustaviti onesnaževanje v Zasavju, označujejo za Nobelovo nagrado za okoljevarstvo.

Sinoči so mu jo podelili v ameriškem mestu San Francisco.

 

Slovarček

Cementarna je tovarna cementa. Tega uporabljajo v gradbeni industriji.

Aktivist je tisti, ki zelo aktivno sodeluje v neki organizaciji.

 

Za razmislek

  1. Ali se je težko upreti veliki tovarni?
  2. Ali poznaš še kakšen podoben primer?
  3. Zakaj je tako onesnaževanje težko ustaviti?