Piranske soline.
Piranski zaliv v večerni zarji. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Slovenija je dobila še zadnjo mejo s sosedo Hrvaško

Facebooktwittergoogle_plus

Slovenija in Hrvaška se dolgih 26 let nista mogli dogovoriti, kje poteka njuna meja na kopnem in morju.

Spornih je bilo pet mejnih točk, med njimi najbolj meja z morjem v Piranskem zalivu. Slovenski ribiči zato dolgo niso vedeli, kje lahko lovijo ribe.

V tem delu je bilo problematično tudi območje ob reki Dragonji.  Prebivalci niso vedeli, ali je njihova hiša v Sloveniji ali na Hrvaškem.

Tega niso vedeli niti v Prekmurju ob reki Muri in v Beli krajini. Tam niso vedeli niti, ali Trdinov vrh, najvišja točka Gorjancev, z eno hišo in stolpom pripada Sloveniji ali Hrvaški.

Mejni spori so se začeli po razpadu nekdanje skupne države Jugoslavije.

Ker se Slovenija s svojo južno sosedo ni mogla dogovoriti, kje poteka meja, sta se državi pred osmimi leti odločili, da bo odločitev o tem sprejelo pet sodnikov, strokovnjakov za mednarodno pravo. Imenujemo jih arbitri, postopku njihovega odločanja pa rečemo arbitraža.

Prejšnji teden so svojo odločitev sporočili iz Palače miru, ki stoji v mestu Haag na Nizozemskem.

Razsodili so, da večina Piranskega dneva pripada Sloveniji. Dobila je tudi stik z odprtim morjem. Trdinov vrh in območje na levi strani reke Dragonja so prisodili Hrvaški.

Meje so zdaj znane, postopek uveljavitve pa se šele začenja. To bo še posebej zahtevno, saj je Hrvaška dejala, da odločitve sodišča ne bo upoštevala.

To pa ne pomeni, da Hrvati in Slovenci ne morejo biti prijatelji in da vi med poletjem ne boste mogli uživati na hrvaški obali.

 

Slovarček

Jugoslavija je bila nekdanja skupna država danes samostojnih držav na Balkanu. Mednje je sodila tudi Slovenija. Jugoslavija je začela razpadati leta 1991, ko je naša država postala samostojna.

 

Za razmislek

  1. Kako rešuješ spore s prijatelji ali starši?
  2. Kaj narediš, ko prijatelj ne spoštuje dogovora?
  3. Na katere druge države še meji Slovenija?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
HrvaškamejaPiranski zalivSlovenija

Katarina • 3. 7. 2017


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor